Autorski koncert Vladimira Tošića u Beogradu

Kompozitor Vladimir Tošić prirediće u utorak, 12. novembra 2019. godine, autorski koncert u Velikoj sali SKC-a u Beogradu.

Na programu će biti dela Medial 623, Kvintal, Medial 9, Voksal i Altus. Kompozicije su poverene Ansamblu “Dušan Skovran” sa dirigentom Radetom Pejčićem, te solistima Gordani Matijević, Ljiljani Vukelji, Stani Krstajić i Vladimiru Cvijiću.

Koncert počinje u 20h, a ulaz je slobodan.

  • Save
Autorski koncert Vladimira Tošića, 12.11.2019.

O kompozitoru

Vladimir Tošić (Beograd, 1949) je kompozitor, multimedijalni umetnik, redovni profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u penziji. Studije kompozicije završio je u klasi Vasilija Mokranjca na istom fakultetu. Tokom studija je počeo da deluje javno kao autor u SFR Jugoslaviji, a zatim i u inostranstvu (Francuska, Mađarska, Italija, SAD…). Osvojio je prvu nagradu na konkursu za kompoziciju Thomas Bloch (Pariz, 2000) i treću nagradu na takmičenju za kompoziciju Gitarrentagefür Kinder (Nemačka, 2011).

Osnova stvaralačkog pristupa Vladimira Tošića je redukcionistički princip izgradnje dela. Sva njegova ostvarenja zasnovana su na veoma malom broju različitih elemenata, a ponekad čak i na samo jednom (boji, ritmu, harmoniji…). Jedna od bitnih i izrazitih osobina njegovog stvaralaštva je procesualna organizacija. Delo nastaje veoma postupnim razvojem početnog jezgra pomoću izabranog postupka, bez naglih promena i bez sukoba različitih muzičkih materijala. Može se reći da skoro sva njegova dela imaju važne i lako uočljive, zajedničke osobine: procesualnu organizaciju, simetričnu lučnu formu, repetitivnost i insistiranje na boji. Najvažnija dela Vladimira Tošića su: Varial, Dual, Trial, Voksal, Fisija… Sve ove kompozicije imaju nekoliko verzija za različite instrumente i sastave.

  • Save
Kompozitor Vladimir Tošić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *