Preminula kompozitorka Mirjana Živković

Napustila nas je Mirjana Živković (1935-2020), red. prof. Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, čiji je pedagoški, kompozitorski i teoretičarski rad ostavio dubok trag u našoj sredini.

Završila je odsek za klavir Srednje muzičke škole Josip Slavenski u klasi Alise Bešević. Studirala je kompoziciju u klasi Stanojla Rajičića, gde je diplomirala 1964. godine. Nakon studija, usavršavala se u Parizu, 1967/68, u klasi Olivijea Mesijana i u Fontenblou u klasi Nađe Bulanže.

Od 1964. do 1976. godine, radila je kao profesor teorijskih predmeta u Srednjoj muzičkoj školi Josip Slavenski, gde je predavala harmoniju, kontrapunkt, muzičke oblike i vežbe u komponovanju. Od 1976. do penzionisanja 2001. godine, bila je docent, a potom vanredni i na kraju redovni profesor Fakulteta muzičke umetnosti, na Katedri za teorijske predmete, gde je predavala Harmoniju sa harmonskom analizom i Metodiku teorijske nastave. Od 1998. do 2001. bila je i šef pomenute katedre.

Dobitnica je brojnih nagrada, počev od nagrade “Stevan Hristić”, 1964. godine za diplomski rad Sinfonia polifonica, potom Nagrade konzervatorijuma u Fontenblou za kompoziciju Incantation (Basma), 1968, nagrade SOKOJ-a za kompoziciju Malo šaljive varijacije i nagrade Udruženja kompozitora Srbije za kompoziciju Domaće životinje, 1982. godine. Za pedagoški rad, dobila je Zlatnu plaketu Univerziteta umetnosti u Beogradu, 1997.

Kako javlja Udruženje kompozitora Srbije, danas je objavljeno i da je dobila nagradu Kulturno-prosvetne zajednice Beograda Izvanredni Zlatni Beočug za 2019. godinu, koji predstavlja priznanje za životno delo.

Pozivamo vas da pogledate epizodu emisije Život sa muzikom posvećenu Mirjani Živković.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *