Premijera radiofonskog dela Svetlane Maraš “Post-excavation activities”

U emisiji Elektronski studio na talasima Trećeg programa Radio Beograda večeras će, s početkom u 23:10h, premijerno biti predstavljeno delo Post-excavation activities kompozitorke i zvučne umetnice Svetlane Maraš.

Kako najavljuje RTS, ovo radiofonsko ostvarenje nastalo je u periodu od juna 2019. do aprila 2020. godine, a deset segmenata kompozicije “ujedinjuju zvuci EMS Synthi 100, koji pored kohezivne, daju svojom specifičnošću i emotivni ton delu”.

U istoj najavi, Maraš je približila svoju ideju govoreći da je “pred nama:

lična kontemplacija o tome kako bi izgledala imaginarna tehnologija reprodukcije zvuka, kao i o tome koje su muzičke specifičnosti medija kojeg smatramo starim ili davno zaboravljenim.

Svetlana Maraš, RTS

Urednica emisije Ksenija Stevanović, između ostalog je istakla sledeće:

Kompozicioni postupak Svetlane Maraš do sada se uvek bazirao na korišćenju malih zvukova, odnosno zvukova kratkog i određenog trajanja, koji su pritom jasno definisani, velikog gestualnog potencijala i snažne fizičke prisutnosti. U tom pogledu, možemo govoriti o minijaturnim zvučnim objektima koje kompozitorka, virtuozno preslaguje i nadograđuje, stvarajući kompleksne, višeslojne strukture zaigrane i nesvakidašnje zvučnosti. U ovom smislu rad Post-excavation activities, što bi u slobodnom prevodu značilo Aktivnost posle iskopavanja u sebi nosi konceptualni okvir zvučne arheologije, gde se pomenuti akustički objekti percipiraju kao artefakti. Njihova saodnošenja, njihova pretpostavljana „drevnost” ili istoričnost, isijavaju iz svakog trenutka ovog nesvakidašnjeg rada. Pre svega, ova kompozicija predstavlja korak dalje u dosadašnjem radiofonskom i elektroakustičkom opusu Svetalne Maraš kroz ovladavanje vertikalnom dimenzijom, odnosno hrabrim zaranjanjem u fikcionalnu dubinu iz koje izranjaju ostaci buduće prošlosti. Ovi artefakti koji se pomaljaju u našoj percepciji nalik odvijanju kakvog „slušnog filma”, obuzimaju nas svojom pojavnošću i prisustvom, otvarajući snažan emotivni horizont otkrivanja i kontemplacije nad sudbinom stvari koje pravimo i koje pokušavamo da sačuvamo, a samim tim i nad sudbinom nas samih kao vrste i kao pojedinaca.

Ksenija Stevanović

Na fejsbuk profilu Svetlane Maraš možete videti i video najavu premijere dela Post-excavation activities.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *