Naučni skup o životu i stvaralaštvu kompozitora Ivana Jevtića

Muzikološki institut SANU i Srpska akademija nauka i umetnosti organizuju skup posvećen kompozitoru i akademiku Ivanu Jevtiću. Naučni skup “Životna i stvaralačka odiseja kompozitora Ivana Jevtića” održaće se 29. oktobra 2019. godine u zgradi SANU u Knez Mihajlovoj 36, u sali na prvom spratu.

Izlaganja će početi u 10 časova uz pozdravnu reč direktorke Muzikološkog instituta SANU dr Katarine Tomašević, potom, dr Jelene Jovanović, dopisnog člana Odeljenja za likovne i muzičke umetnosti SANU i višeg naučnog saradnika Muzikološkog instituta SANU, te samog kompozitora.

  • Save
Naučni skup “Životna i stvaralačka odiseja kompozitora Ivana Jevtića”

Plenarno predavanje “Da li je muzika Ivana Jevtića izraz muzičkog humanizma?održaće Silvi Nisefor. U nastavku programa biće reči o Jevtićevim folklornim motivima u kompozicijama za kvintet limenih duvača (dr Jelena Jovanović), njegovom delovanju u inostranstvu (dr Ivana Medić), operi Mandragola (Vanja Spasić), koncertu Vers Byzance… (Ka Vizantiji…) (Miloš Bralović), odjeku Jevtićevog dela u novosadskoj štampi (Marija Adamov), Drugom koncertu za trubu (Tamara Knežević), i Šest prelida za klavir ovog kompozitora (Vladimir Milošević).

Programsku knjižicu možete videti ovde.

O kompozitoru

  • Save
Ivan Jevtić

Ivan Jevtić je diplomirao je i magistrirao kompoziciju na beogradskoj Muzičkoj akademiji u klasi Stanojla Rajičića. Nastavio je usavršavanje na Pariskom nacionalnom konzervatorijumu za muziku u klasi Olivjea Mesijana, a nakon toga u Beču, kod profesora Alfreda Ula na Visokoj školi za muziku. Dela Ivana Jevtića su izvođena od strane eminentnih muzičkih umetnika u skoro svim zemljama Evrope, Severnoj i Južnoj Americi, Rusiji, Japanu i Kini. Bio je član žirija više internacionalnih muzičkih takmičenja, gde su njegova dela bila zadata kao kao obavezni komadi: u Parizu, Narbonu, Lunevilu, Beogradu, Arlu i Ženevi. Od 1997–9. bio je profesor kompozicije i orkestracije na Konzervatorijumu za muziku, Federalnog univerziteta u Pelotasu, Brazil. Do danas je napisao više od 100 dela kamerne, koncertantne i simfonijske muzike. Njegova dela su su izdata kod tri poznata francuska izdavača : A. Leduc, G. Billaudot, Chant du Monde i kod švajcarskog izdavača Éds. Bim. Štampano je oko 20 CD sa njegovim kompozicijama u Srbiji, Francuskoj, Švedskoj, SAD, Nemačkoj, Japanu. Redovni je član Odeljenja likovne i muzičke umetnosti SANU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *