Dela srpskih kompozitora na koncertu La Follia

U okviru svoje koncertne sezone, ansambl “Metamorfozis” će 4. novembra 2019. godine održati koncert “La Follia”. Koncert će biti održan u bioskopu Balkan.

Pod umetničkim rukovodstvom Saše Mirkovića, “Metamorfozis” će izvesti sedam kompozicija domaćih autorki i autora. Većina ovih dela nastala je upravo ovim povodom i posvećena je ansamblu.

Kako se navodi u najavi,

Za inspiraciju, kompozitori su imali La follia, jednu od najstarijih upamćenih tema, često korišćenu u baroku, ali i La follia kao odgovor na današnjicu i na savremeni trenutak.

La Follia

Na programu će se naći dela Dragane Jovanović, Nataše Bogojević, Aleksandre Vrebalov, Maje Bosnić, Ane Krstajić, Davida Mastikose i Lazara Đorđevića.

Koncert će početi u 20h.

  • Save
La Follia, Ensemble Metamorphosis, 2019.

O izvođačima

Ansambl Metamorfozis, od svog osnivanja 2005. godine, pozicionirao se na srpskoj muzičkoj sceni kao uzbudljiv sastav koji nudi vrhunske inovativne interpretacije dela klasičnog repertoara, domaćih i stranih savremenih autora. Od pažljivog i odmerenog građenja meditativne atmosfere, preko pokretljivih i virtuoznih odseka, do snažnih, furioznih krešenda, orkestar posvećeno i suvereno vlada ogromnim rasponom instrumentalnih boja i izraza. Metamorfozis najčešće nastupa bez dirigenta, predvođen harizmatičnim i energičnim Sašom Mirkovićem, i prema potrebi proširuje ili menja svoj osnovni sastav dodatim instrumentima, elektronikom i scenskim elementima.

Saša Mirković, po mišljenju kritičara „najbolji srpski violista“ i „harizmatični umetnik prepun entuzijazma“, aktivan je kao solista, kamerni i orkestarski muzičar, kao pedagog i organizator muzičkog života. Na brojnim resitalima i kamernim koncertima, ali i na nastupima sa ansamblom Metamorfozis, čiji je osnivač i umetnički vođa, izvodi raznovrstan i specifičan program – od baroka do savremene muzike srpskih i svetskih autora, te do graničnih žanrova koji kombinuju klasične idiome sa etno, džez i pop izrazom, audio i video tehnologijom.
Tokom studija, bio je dobitnik velikog broja prvih i specijalnih nagrada, uključujući i nagrade za izvođenje savremene muzike. Posvećen istraživanju i interpretaciji muzike savremenih autora, Mirković je premijerno izveo preko 80 solističkih, kamernih i koncertantnih dela za violu.

  • Save
Ensemble Metamorphosis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *