Koncert “Inspiracije – muzika za klavir” Stanka Simića

Pijanista i kompozitor Stanko Simić prirediće u petak, 15. novembra 2019. godine solistički koncert pod nazivom “Inspiracije – muzika za klavir” u sali Beogradske filharmonije.

Na programu su dela Intime Vasilija Mokranjca, Tri empromtija, op. 12 Vlastimira Trajkovića, Memorabilija Ognjena Bogdanovića, Infleksije Dragana Latinčića i Fanfare Stanka Simića.

O izboru programa je u svom pozivu Simić rekao sledeće:

U pitanju su dela koja predstavljaju bisere srpske klavirske muzike (Mokranjac, Trajković, Bogdanović) ali i dve premijere kompozitora mlađe generacije (Latinčić, Simić) nastale posebno za ovu priliku. Ono što je zanimljivo jeste to da su ova dela, mogu slobodno da kažem, ‘protkana nevidljivom niti’ s obzirom na to da su Bogdanović, Latinčić i Simić studirali kompoziciju kod Trajkovića, a sa druge strane njegov profesor bio je upravo Vasilije Mokranjac.

Stanko Simić

Koncert počinje u 20h, a ulaz je slobodan.

  • Save
Koncert “Inspiracije – muzika za klavir” Stanka Simića

O izvođaču/kompozitoru

Stanko Simić (1987, Srbija). Osnovne studije kompozicije u klasi Vlastimira Trajkovića i master studije u klasi Zorana Erića završava na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu 2015, a u klasi Zorana Erića upisuje doktorske studije iz kompozicije na istom fakultetu. Uporedo završava master studije iz klavira u klasi Lidije Stanković (2011) i biva proglašen za studenta sa najboljim uspehom iz glavnog predmeta (nagrada iz Fonda Slobodanke Milošević Savić, 2010), a par godina kasnije postaje dobitnik nagrade iz Fonda Josip Slavenski Katedre za kompoziciju za delo Talasi (2013). Učestvovao je na seminarima kod eminentnih kompozitora kao što su Luka Frančeskoni, Lari Alan Smit, Rokus de Grut, Nils Henrik Ashajm, Klemens Gadenšteter, Jan Roben. Bio je finalista na kompozitorskom takmičenju Kšištof Penderecki – Arboretum (Poljska, 2012), kao i na takmičenju Città di Udine (Italija, 2014). Dela su mu izvodili brojni orkestri i solisti od kojih se ističu Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije i Bojan Suđić, Gudači sv. Đorđa, Klavirski duo Bizjak i Trio Singidunum. Redovan je član Udruženja kompozitora Srbije a trenutno je zaposlen kao asistent na FMU u Beogradu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *