Jug K. Marković pobednik takmičenja ICEBERG

Kompozitor Jug K. Marković je pobednik takmičenja koje je organizovao njujorški kolektiv ICEBERG New Music.

  • Save

Markovićevu kompoziciju Poison Comes in Small Bottles će 15. februara u Njujorku izvesti kvartet Hypercube na koncertu Hypercube plays ICEBERG.

ICEBERG New Music je kolektiv koji čini deset njujorških kompozitora i kompozitorki. Počevši od 2016. godine, ovaj kolektiv organizuje takmičenja za savremene kompozitore, a Jug Marković je dobitnik priznanja za 2019/2020. godinu.

O kompozitoru

Jug K. Marković je rođen u Beogradu 1987. godine. Na Fakultetu muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu završio je studije kompozicije u klasama Vlastimira Trajkovića i Zorana Erića.  Bio je rezidencijalni kompozitor u Snejp Moltingsu (Snape Maltings) u Engleskoj, gde mu je u nekoliko navrata mentor bio britanski kompozitor Majk Finisi (Michael Finnissy). Usavršavao se na majstorskim kursevima kod renomiranih kompozitora kao što su Eno Pope, Ričard Beret, Žorž Apergis, Mark Andre, Džon Koriljano, Fabien Levi, Rafael Sendo, Mauro Lanca, Žorž Sančez-Čiong i drugi. 

Njegova muzika je izvođena na festivalima kao što su Donauešinger Muziktage (Donaueschinger Musiktage 2014) i Festival Eks-an-Provans (Festival d’Aix-en-Provence 2016) i sarađivao je sa ansamblima kao što su Ensemble InterContemporain, Klangforum Wien, Divertimento Ensemble, Chamber Choir Ireland, Latvias Radio Koris i drugi. Sa svojim delom Vokativ (za simfonijski orkestar) predstavljao je Srbiju na 65. Internacionalnom Rostrumu Kompozitora 2018. gde mu je (kao petom nosiocu) dodeljena zvanična preporuka internacionalnog žirija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *