Eko-koncert (conceptual musical performance) u Beogradu

U beogradskom Domu omladine će se 3. novembra 2019. godine premijerno održati konceptualni muzički performans “Eko koncert”.

U fokusu ovog dešavanja, koji je treći po redu u ciklusu koncerata “Klasičan koncert – Neklasičan koncept”, su gorući ekološki i društveni problemi povezani sa očuvanjem životne sredine.

Pijanistkinja Stanislava Jeftić Protić pozvala je pet domaćih kompozitorki savremene, klasične muzike da kroz sopstvenu umetničku estetiku skrenu pažnju na ozbiljne ekološke probleme svakodnevice.

U svojoj najavi, organizatorke događaja su o ideji za njegov koncept rekle sledeće:

Da bi se o ovim temama progovorilo kroz klasičnu muziku bila je potrebna konceptualna nadogradnja kroz istraživanje konkretnih društvenih fenomena, vizuelne i auditivne intervencije kako bi se došlo do etičkog angažmana i omekšala tradicionalne forma koncerta klasične muzike.

Kroz procese komponovanja i izvođenja umetnice nastoje da kanališu snažne emocije i istraživanja o ekološkoj devastaciji, uvodeći u igru sopstvene ženske subjektivnosti. Kroz brigu o potčinjenoj prirodi projekat se oslanja na ideju ekofeminizma koji polazi od toga da postoji duboka veza između žene i prirode. U skaldu sa tim, neke od tema koje su intrigirale autorke su otpadne vode, buka, pesticidi, teški metali u vodi i vazduhu. A pojedine teme obrađuju ženske arhetipove i statistike o ženama obolelih od raka.

Eko-koncert (conceptual musical performance) – BG premijera

Koncert će početi video radom koji povezuje pet savremenih, klasičnih i jednu džez-pop kompoziciju. Video rad u sekvencama popunjava pauze između kompozicija, svaku promenu ansambla, sudeluje kao vizuelna pozadina. Kroz naraciju, po uzoru na Brehtovo angažovano pozorište, tekst se uz muziku saopštava direktno, bez sakrivanja iza fiktivnog lika. Međutim, ljudski glas u ovom slučaju ne mora biti tretiran samo kao sredstvo komunikacije već i kao zvuk, što je u vezi sa praksama pozorišta ‘’pokreta i atmosfere’’ iz sedamdesetih godina.

Na programu su dela Jovane Backović, Tatjane Milošević, Marije Šumarac, Maje Bosnić, Jovane Stefanović i Jelene Petošević. Izvođačice su Miona Topalov, Dijana Opačić, Jelena Petošević i Stanislava Jeftić Protić koja učestvuje i u konceptu video radova zajedno sa Marijom Momić, Minom Nenadović i Marijom Šumarac.

  • Save
Eko-koncert u Domu omladine, Beograd, 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *