Koncert povodom 100 godina od rođenja Ludmile Frajt

U Galeriji SANU će se, u ponedeljak, 18. novembra, u 18 časova, održati koncert povodom obeležavanja 100 godina od rođenja Ludmile Lide Frajt.

  • Save
Ludmila Frajt

Prema pozivu Odbora za zaštitu srpske muzičke baštine SANU, koji ovim događajem obeležava “100 godina od rođenja jednog od najoriginalnijih srpskih muzičkih stvaralaca, kompozitorke Ludmile Frajt (1919-1999)”, na koncertu će nastupiti sopran Katarina Jovanović, bariton Vasa Stajkić, Hor Collegium musicum sa dirigentkinjom Draganom V. Jovanović i drugi.

Ćerka najznačajnijeg srpskog muzičkog izdavača između dva svetska rata, Jovana Frajta, i učenica velikog Josipa Slavenskog, Ludmila Frajt je u svojoj lirskoj i duboko osećajnoj muzici napravila uzbudljivu i neponovljivu sintezu elemenata paganske muzičke tradicije Balkana i savremenih kompozicionih tehnika, sintezu koja je unikatna u celokupnoj muzici svetske muzičke baštine druge polovine 20. veka.

Iz poziva Odbora za zaštitu srpske muzičke baštine SANU

Takođe, Odbor ističe da su, zahvaljujući zalaganju predsednice Odbora za zaštitu srpske muzičke baštine SANU, akademika Isidore Žebeljan, sabrana dela Ludmile Frajt našla izdavača u Nemačkoj (Ćertoza Ferlag).

U pozivu na koncert se takođe ističe da će Odbor za zaštitu srpske muzičke baštine SANU, u saradnji sa MASCOM records-om, tokom 2020. godine izdati i CD sa muzikom ove izuzetne kompozitorke. Biće to 10. izdanje edicije Odbora, edicije koja srpskoj i svetskoj publici predstavlja najbolja i najoriginalnija dela srpske muzike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *