Jug K. Marković (1987)

Život

Jug K. Marković

Jug K. Marković je rođen u Beogradu 1987. godine. Na Fakultetu muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu završio je studije kompozicije u klasama Vlastimira Trajkovića i Zorana Erića. Takođe je završio studije arheologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Bio je rezidencijalni kompozitor u Snejp Moltingsu (Snape Maltings) u Engleskoj, gde mu je u nekoliko navrata mentor bio britanski kompozitor Majk Finisi (Michael Finnissy). Usavršavao se na majstorskim kursevima kod renomiranih kompozitora kao što su Eno Pope, Ričard Beret, Žorž Apergis, Mark Andre, Džon Koriljano, Fabien Levi, Rafael Sendo, Mauro Lanca, Žorž Sančez-Čiong i drugi. Pohađao je seminare i letnje akademije savremene muzike u Darmštatu (47. Internationale Ferienkurse für Neue Musik), Parizu (ManiFeste IRCAM) i Gracu (11. Internationale Komponistenakademie für zeitgenössische Musik).

Aktivan je učesnik rezidencija i programa koje organizuju ENOA (European Network of Opera Academies), TENSO (European Networork for Professional Chamber Choirs), Irish Contemporary Music Centre, kao i Britten Pears Young Artists Program. Markoviću je dodeljena rezidencija Kaluste Gulbenkian Fondacije iz Lisabona (Calouste Gulbenkian Foundation), gde će decembra 2018. godine započeti svoj prvi operski projekat. Buduće projekte uključuje i učešće na festivalu ManiFste 2019 – IRCAM, gde će Ensemble InterContemporain izvesti njegov Kammerkonzert no. 2.


Kompoziconi stil

Veruje u impulsivnost, intuitivnost i strastvenost čina komponovanja. U njegovoj muzici može se čuti da svaki fragment otvoreno i jasno crpi energiju sa određenog izvora iz prošlosti, ne bežeći od uticaja velikih uzora. To bi se moglo opisati kao „arheologija zvuka“ u kojoj fascinacija određenim zvučnim objektom, dopušta da se njime bude obuzet i inspirisan. Potom (za razliku od stvarne arheologije), kroz potpuno subjektivnu inpteretaciju u procesu komponovanja, upijeni zvučni objekat biva preoblikovan.


Nagrade

Dobitnik je nagrade „TENSO Young Composers Award 2017“ za kompoziciju Nirvana (za kamerni hor). Pobednik je trećeg takmičenja kompozitora Anton Matasovski u Beču (2017).
Dobitnik je prve nagrade internacionalnog takmičenja kompozitora u Hong Kongu (2016), zatim specijalne nagrade Busan Maru festivala u Južnoj Koreji (2016), kao i nagrade Josip Slavenski (2015), obe za kompoziciju Magistralen.


Značajna izvođenja

Njegova muzika je izvođena na festivalima kao što su Donauešinger Muziktage (Donaueschinger Musiktage 2014) i Festival Eks-an-Provans (Festival d’Aix-en-Provence 2016) i sarađivao je sa ansamblima kao što su Ensemble InterContemporain, Klangforum Wien, Divertimento Ensemble, Chamber Choir Ireland, Latvias Radio Koris i drugi. Sa svojim delom Vokativ (za simfonijski orkestar) predstavljao je Srbiju na 65. Internacionalnom Rostrumu Kompozitora 2018. gde mu je (kao petom nosiocu) dodeljena zvanična preporuka internacionalnog žirija.